Статии

Започваме инициатива по превод на различни статии от английски на български. Надяваме се това да е полезно на българските пилоти, били те начинаещи или напреднали. Ще се опитаме да не изразяваме мнения или пристрастия към една или друга теория, а просто превод. Разбира се ще се радваме, ако се предизвика дискусия по една или друга тема. Ако искате да бъде преведено нещо на български пишете ни. Ако искате да ползвате превода в своя сайт също пишете.

Благодаря на Ники Йотов за съгласието да ползвамe статиите публикувани в СкайНомад.

Изясняване на някои заблуди относно термиките от Peter Gray

Ето, че дойдоха втората и третата статия в този раздел. Копираме ги, със съгласието на Пламен, от форума на Скайномад. “Замръзни! Или малко съвети как да не го правим” разглежда проблемите при стресови ситуации във въздуха и как да ги избягваме, а “Внимавайте какво точно спирате” – как да си нагласим дължината на спирачките и дали въобще да го правим.

Списъци – статията е предназначена повече за начинаещи или отскоро летящи пилоти. Опитните пилоти също могат да систематизират разни навици или знания(по натам ще има още статии от поредицата). Ако нещо е пропуснато, ще се радвам да го включа.

В скайномад беше публикувана статия относно твърдите елементи в крилата от Брус Голдсмит. Още една обясняваща за стабилността на крилото, както и настройката на гръдния колан. Третата статия е за това как да въртим термики. Да благодарим на Пламен за усилието при превода.

Приятно четене.

Leave a Reply