Skynomad 2010

Започна поредното издание на СкайНомад Оупън. Тази година от записаните близо 120 съзтезатели се появиха 45. Това се очакваше на фона другите съзтезания. Само мога да кажа, че тези които не дойдоха пропускат страхотно време за летене.

Първата(02.08.2010) загряваща задача беше Старт-язовира на В. Левски-Кръстовището на Иганово и Певците-учебния баир на Дъбене-Финал на Лукойл, общо 53 километра. Завършиха само четирима участници,Румен Жеков, Орлин Димов, Валери Цветанов и Ивелин Калушков.

Днешната(03.08.2010) задача беше 89 километра. Старт-язовира на В.Левски-язовира на Климент-кръстовището на Певците и Иганово-паметника в Калофер-точка за сигурност над поляната за кацане-финал на поляната на Сопот. Първото сито беше язовира в Климент. Който стигна до там трябваше да се бори със синьо небе и слаби термики. За щастие около 15тина пилота успяха да се извадят на 2000+ метра и веднага пресече долината в обратна посока. След това, който не хвана планината той не се извади. А от Калофер до Сопот се стигаше дори без въртене по вятъра на спийд.

Днес (04.08.2010) задачата беше класическа за Старт, Скобелево, обратно до поляната на Сопот. Общо 73.2 километра. След като първата група стигна и направиха първа точка, рапортуваха по радиото за много силен северен вятър на първа точка, което би било опасно за пилоти правещи точката на ниска височина и поради това задачата беше спряна. Някои пилоти избраха да се приберат по въздуха, а други да кацнат докъдето са стигнали.

Leave a Reply