2010 Шумен – Pre-XCOpen

Завърши поредното издание на Шумен Оупън. Този път проведено по правилата на XCOpen сериите. Класирането се правеше по свободна дистанция с оптимизация през 3 точки. Т.е. всеки пилот можеше да лети в избрана от него посока. Повечето пилоти избираха да пуснат по вятъра.

На 21.07 вятъра беше северен с лека западна компонента. Доста пилоти имаха проблеми с излитането от северния старт на Шумен до паметника. Имаше минавания през храстите падания в храстите без негативни последствия за пилотите или крилото. Курса след набирането в термиката за повечето пилоти беше Юг. Имаше няколко цикъла на добре оформени термики над града и който се хвана успя да направи прелет.

На 22.07 вятъра идваше съвсем северно и пак на същия старт. След много фалстартове първия ден, всичко мина гладко с излитанията. Термиките бяха по-добре офомени и доста пилоти бързо се изнесоха посока Смядово и Преслав. Емил Кирилов направи 113 км – най доброто постижение за деня.

На 23.07 цял ден беше облачно и не ставаше за летене затова пилотите се заеха с други дейности чакайки да се оправи времето. А вечерта празнувахме рожден ден.

24.07 се оказа добър за летене и излетяхме от южния старт. Набирането беше трудно, тъй като термиките не бяха добре оформени. Доста пилоти направиха по няколко старта.  Ятото се разпростря на север по цялата Дунавска равнина  чак до самия Дунав.

Днес 25.07 навлезе студен фронт и организаторите решиха да направят закриването. На първо място е Явор Плашилски, на второ място е Емил Кирилов а на трето Румен Жеков.

Резултати : http://paragliding.bg/content/prexc-open-2010-shumen-rezultati

Филм от Юри Дудев от първия ден на съзтезанието.

Leave a Reply