Дзен и изкуството да въртиш термика (1)

Малко след като започнах курса си по парапланеризъм моя инструктор, Цветан Цолов, ми тикна в ръцете един брой на списание Cross Country от 2003 година. В продължение на няколко месеца  препрочитах тази статия и все не можех да приложа нещата, които четях. Сега вече с достатъчно опит и самостоятелни полети зад гърба ми реших да преведа статията за да може някой друг да “мине през вратите” през, които минах аз. С течение на времето някои от нещата се потвърдиха, други още не съм изпитал. Ще се радвам ако споделите вашия опит, като коментари към статията. Също така ако съм допуснал грешка или неточност при превода ще се радвам да я поправя. Приятно четене на първата част .

Първия ми допир с черната магия на въртенето (на термики) започна на десетия ми полет. Стоейки на старта някъде във Франция, моя инструктор Keith ми направи задълбочен брифинг. “Когато вариото ти започне да бибитка, преброй до 4 и се набери на едната спирачка”. Въоръжен с това безценно парче инфромация аз стартирах в обедните термики и бях издухан право нагоре, броейки бавно на ум. На 4 си избрах посока и се “набрах” колкото мога на управлението. До 4тия ми опит този ден вече знаех, че правя нещо грешно. Със сигурност някой трябваше да каже за всичкото това ускорение. Нещо ставаше и аз не можех да го посоча. Някаква тънкост, която още отначало си представях, че въртенето на термика ще включва. 20 спирали по-късно, отново бях на земята, разочарован и малко ми се виеше свят, но готов за поредния безценен съвет на Keith.

2010 Шумен – Pre-XCOpen

Завърши поредното издание на Шумен Оупън. Този път проведено по правилата на XCOpen сериите. Класирането се правеше по свободна дистанция с оптимизация през 3 точки. Т.е. всеки пилот можеше да лети в избрана от него посока. Повечето пилоти избираха да пуснат по вятъра.

Continue reading “2010 Шумен – Pre-XCOpen”

Niviuk Peak 2 е на пазара.

Дългоочаквания Niviuk Peak 2 вече е на пазара. Крилото се предлага в 4 размера (65-85, 80-100, 95-115, 110-130 кг).  Източено е 6.7 с 0.1 повече от предшественика си Peak. От Niviuk твърдят, че “слуховете за перфектното крило вече са реалност”. Предвид личния ми опит с Peak съм склонен да им вярвам.

Тук можете да разгледате техническите данни на крилото.

Официален дистрибутор на Niviuk за България са “Лети Независим”