Бебето на Ozone

Предлагаме ви превод на следната статия публикувана преди известно време на сайта на Озон. Добре е да се знае, че Ozone подготвят подобен модел, но без карбонови пръти.

The Ozone Performance Project from Ozone Films on Vimeo.

Имаше голяма мистерия и дебат около новата Мантра, след като направо дебюта си в Италия, където спечели супер финала на сериите от световната купа. Извиняваме се, че бяхме толкова тихи досега, но поради наближаването на следващия съзтезателен сезон, не искаме да разкриваме твърде много.

За момента бихме искали да разкажем малко за крилото. Да ви дадем малко детаили. Надяваме се, че видеото и Отговорите долу ще отговорят на въпросите ви.

Със времето ще разкриваме повече и повече. Но засега това е което можем да кажем. Останете с нас за повече информация в бъдеще.

The Ozone BBHPP – Part 1 from Ozone Films on Vimeo.

Въпроси

В: Използването на два реда върви наистина ли дава такава голяма разлика в скороста и глайда? – А: Тази промяна (предполагайки че всички други параметри са еднакви) спестява около 25-28% от дължината на вървите, включително и управленията. Здравината на вървите се увеличава като квадрат на диаметъра, но съпротивлението се увеличава линейно спрямо диаметъра, което означава, че това е много голямо намаление на съпротивлението, което се изразява в подобрение на глайда и скоростта.

В: Трябва ли да се сглобява като Делтапланер? – А: Не. Въглеродните пръти се вмъкват по време на производството на крилото и няма нужд да се махат от крилото при прибиране.Те са много малки и леки и теглото им за цялото крило е около 150 грама, което е пренебрежимо малко. BBHPP се разгъва, прибира и излита точно толкова добре както и нормален съзтезателен парапланер, ако не и по лесно!

В: Побира ли се в нормална раница/торба? – А. Да, няма проблем. Тъй като прътите са много малки и къси, и покриват само част от хордата на крилото, то то може да бъде нагънато в малък обем.

В: Колко дълго отнема сгъването на крилото? – А. Сгъването на крилото отнема по малко отколкото нормално крило, вхидящия ръб се нагъва като акордеон. То се побира в нормална раница дори с голямата съзтезателна сбруя.

В: Какво се случва ако някой от прътите се счупи?
А. Крилото продължава да лети нормално.

В: Колкот тежи крилото?
А. Около 5.7кг, което е по-малко от нормално крилот LTF2 /EN C!

В: Наистина ли има само два реда върви?
А. Двуредни крила са били произвеждани и летяни и преди. Обаче BBHPP е първото наистина успешно крило с два реда върви и първото което се съзтезава и печели големи крос кънтри съзтезания.

В: Тествано ли е крилото?
А. Както всички съзтезателни крила, така и BBHPP е минал теоретичния тест за натоварване, и тестове които ние сме провели в реални полетни условия са доказали повече от достатъчно използваемостта на крилото. Разрабоптките включващи карбонови усилвания на крилото са все още в начална фаза и ние както и другите производители ще продължаваме да тестваме всеки аспект на тази нова технология.

В: Може ли крилото да прави “големи уши” и “спирала”?
А. Да, може. Въпреки, че всички крила с голяма източеност не снижават добре със големи уши, BBHPP може да изпълнява този маньовър, както и спирала. С такъв глайд и скорост е по-добре да използвате това предимство и да избягате от места на които не искате да летите.

В: Може ли да премине целите Френски Алпи и да се върне у дома в раницата в самолет?
А. Да, може. Питайте Dav Dagault, който взе BBHPP за рутинен тестове полет август 2009 и се приземи на 333км поставяйки нов рекорд за дистанция за Алпите.

В: Участвало ли е крилото в съзтезания?
А. BBHPP спечели супер финала от сериите за световната купа 2009 пилотиран от Charles Cazaux и Russ Ogden. Бихме казали, да, това е повече от доказани качества.

The Ozone BBHPP – Part 2 from Ozone Films on Vimeo.

http://www.ozonebg.com

Leave a Reply