U-TURN Thriller

Това е една статия от сайта на U-Turn, която според мен ще е интересна за тези с афинитет към ACRO, но и за всички останали, защото представя иновативнини системи за пасивна сигурност, които вероятно скоро ще се използват и в серийните крила. Статията е доста ‘рекламна’, но все пак всеки производител си хвали продукта. Заинтересувах се и се разрових във форума на един от добрите сайтове за ACRO – www.justacro.com , потдържан от Пал Такаш (тествал крилото) и Габор Кези. Коментарите на независими пилоти, летяли с Трилър бяха много добри, което ме кара да вярвам, че ако се абстрахираме от маркетинговите трикове, новите системи за пасивна сигурност, въведени от U-Turn, наистина ще окажат влияние върху сигурността на полетите ни в бъдеще. Надявам се материала да ви хареса и да не сте прекалено критични към превода.

Много иновации за ACRO изживявания 2.0

Система за подобрено пълнене Extended Aeration System (EAS): Страхотна гъвкавост – висока устойчивост срещу колапси.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

ОК, не можем да преоткрием акрото, но определено изглежда така за всеки, който изпробва новия U-Turn Thriller. Тотално новото ниво на стабилност и маневреност, както и майсторството и контрола са вече наразделни с името на U-Turn THRILLER. Използваните най-нови технологии доведе до създаването на ново усещане за летене. PPN и PPN plus[1], EAS в комбинация с пресечките и AFS[2] система от последно поколение са в основата на новото високотехнологично крило, наследник на легендарния G-Force.

t8192_grossНай-добрите пилоти в света, които са летели с G-Force, спомогнаха за подобряването му с техните съвети и препоръки. Едно много добро крило се превърна в страхотно добро, благодарение на безброй малки, дори минимални промени, които стимулираха процеса по подобряването на G-Force. Благодарение на този опит и в сътрудничество с пилоти като Пал Такаш и Габор Кези (Just ACRO team), дизайтера на U-Turn Ернст Стробъл разработи акро крило, което ще е крайпътен камък в сферата по подобие на предшественика си G-Force.

Трилър има източеност (aspect ratio) 5.7. Това го поставя точно между Morpheus (5.6) I G-Force (5.8). В комбинация с модифицирания профил и изцяло нов дизайн на изходящия ръб, както и AFS системата, която също е модифицирана и оптимизирана за ACRO, крилото е освободено от крайна агресивност до степен, позволяваща на пилота да се наслаждава на по-големи прозорци от време за градене на енергия. Усещането за крилото (feedback) е по-регулирано и в същото време изразено като това, разбира се не води до негативни отражения върху основната издръжливост и стабилност.

Стробъл е отделил специално внимание на носа на профила. Благодарение на отличната динамика, носът на Трилър е подложен на голямо налягане. Като допълнение, акро летенето често поставя крилото в неблагоприятни ъгли на атака, при което се изисква добре функциониращ при подобни условия атакуващ ръб. За целта, Трилър е снабден с уникална конструкция: PPN i PPNplus системи. PPN означава прецизен носов профил. Синтетичните пръчици се използват за заместител на миларa (mylar) по атакуващия ръб и клетките от няколко години насам. Трилър също има това допълнително втвърдяване.

Въпреки всичко това, Стробъл е доразвил технологията. В комбинация със синтетичните подсилващи елементи използвани при зашиването, тестовете показват, че стабилизаторите, зашити през средата на отворите на атакуващия ръб са изключително полезни. Синтетичните пръчици в профила на атакуващия ръб потдържат стабилността му като с това осигуряват непрекъснатост на входящия въздушен поток по протежение на профила. Дори при екстремни условия на полет, малките пръчици (rods) от системата PPNplus потдържат отворите на камерите значително по-отворени в сравнение с досега използваните решения. Вътрешното налягане се потдържа значително по-дълго и с него стабилността на атакуващия ръб. „С помощта на PPNplus системата, изпразването на атакуващата повърхност по време на фигури като инфинити тъмблинг значително се намали”, обяснява Стробъл. Камерите остават отворени по-дълго, което подобрява характеристиките на Трилър.

Системата PPNplus видимо забавя момента на разтоварване на атакуващия ръб – може обаче да достигне01thriller2_grossлимита си по време на неблагоприятни термични условия или особенно при изпълнението на динамични фигури при определени ъгли на атака. Има още едно нововъведение, с което Трилър на U-Turn, достига ново ниво: Подобрената Система за Въздухозабор (Extended Aeration System – EAS). Тя се състои в интелигентно разположени отвори по атакуващия ръб, намиращи се над стандартните отвори на камерите.  При нормален входящ поток, отворите са затворени. Това е следствие от налягането и турболизирането на входящия въздушен поток в началото на камерите (вижда се добре на клипа). Текстилната клапа в камерите се притиска от този поток и затваря процепите. В случаите, когато вътрекамерното налягане се понижи, въпреки AFS системата и технологията PPNplus, текстилните клапи вече не са притиснати към отворите и се активира EAS системата. Влизащия през новоотворените процепи поток спомага за потдържането на формата на профила.

Тази функция се подпомага от оптимизирани пресечки в профила. Те подсигуряват индивидуалното пълнене на отделните клетки по дължината на профила (успоредно на хордата) и ускоряват пълненето на крилото при да речем асиметрична дефлация (асиметрични колапси). Те са компонент с изключително значение, макар не задължително за самата стабилност на крилото по време на нормален полет. Благодарение на PPNplus и EAS системите, стана възможно значително да се намали размера на пресечките на Трилър – с впечатляващите 80%. Това дава на Трилър значителна устойчивост на сгъване (колапсиране) за акрокрило. Още една характеристика на Трилър е, че в следствие на сложно-проектирания атакуващ ръб, значително се подобряват качествата при пълнене на крилото и излитане.

0442_grossТест пилота Пал Такаш е убеден, че „това е най-доброто акро крило, с което някога съм летял”. Отделни фигури могат да се изпълняват до достигане на перфектност и преходите са направо феноменални. „Хели-преходите са фасулска работа”, твърди Такаш. „С Трилър мога лесно да направя SAT-Heli и обратно в SAT, без дори да трябва да пипам външното управление за корекции”. Толкова енергично и същевременно толкова перфектни преходи – нещо което съдиите много харесват – позволяващи високи резултати на състезания.

Както и с G-Force, Thriller е подложен на постояннен процес на разработване с цел бързо да интегрира нововъведенията постигнати при работа под голямо напрежение в серийното производство. Съоснователя на U-Turn, Томас Вослер е сигурен, че „получи се чудесно с G-Force и Thriller също ще изиграе важна роля като иновацционнен двигател за бъдещето на крилата на U-Turn от класовете LTF-1 или 1-2”.

Трилър се предлага в размери 16, 17, 18, 20 и 22 в атрактивни комбинации от цветове.

Статията е препис на материал от официалния сайт на U-Turnhttp://www.u-turn.de/site/rahmen.php?next=01_00_24.php&sprache=en&kat=gs

Превел: Чаво

11.2009


[1] PPN означава Прецизен Атакуващ ръб (Precision Leading Edge). Атакуващият ръб е подсилен с малки, синтетични пръчици, зашити в стените на клетките и по дължината на клетките. Целта е оптимизиране на профила на отворите и максимизирано пълнене на профила.

[2] AFS – Automatic Flight Stabilization – Система за автоматична стабилизация на полета. Идеята е, че с добавяне на елементи към изходящия ръб, които имат определено вътрешно напрежение спрямо профила, при нормално вътрешно налягане крилото се обтича по стандартен начин. При преминаване през турбуленция и съответно спадане на налягането в профила, елементите нямат противодействие и деформират изходящия ръб, симулирайки реакция на пилота с управленията. Системата има за цел да подобри пасивната сигурност.

One Reply to “U-TURN Thriller”

Leave a Reply