Дни на предизвикателствата

От първи до трети декември ще се проведе фестивалът “Дни на предизвикателството”. Ще бъдат показани филми за катерене, височинен алпинизъм, парапланеризъм, бънджи, кайт, пещери, ски, колела и много други. Ще бъдат проведени дискусии за опазване на околната среда.

Sky-Camp ще участват с филм и дискусия на трети декември. Проверете в програмата на фестивала.

Ще се видим там …

Веско “Мена” Овчаров става 7-ми в Испания

Revoluttion 2009 – the first Spanish Acro Championship

ПилотитеRevoluttion 2009, репортаж на Раул Родригес – световен шампион по ACRO и победител в първото официално Spanish Acrobatics Paragliding Championship.

Раул Родригес:  След десет години състезания, най-после се проведе първото официално състезание по аеробатика в Испания. През първия уикенд на Септември на езерото Сейнт Антони в  La Pobla de Segur, Lleida.

Езерото се намира на час и половина от Органия, където състезателите тренираха през седмиците преди състезанието. По време на тренировките наблюдавахме уменията на новите испански таланти в акрото. За мен и другите от SAT Team беше изненада да видим как много от тези пилоти имаха перфектен контрол над фигурите, отнасянето и височината при изпълненията си. Въпреки всичко, на двама от трениращите се наложи да използват запасните си парашути по време на последния тренировъчен ден.

Continue reading “Веско “Мена” Овчаров става 7-ми в Испания”

Old School Para

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Направо невероятен човек. Съчетава парапланер със сноуборд и дъска за вода …

Светло синьо

Някои от вас са го гледали, други не. На мен лично всеки път ми е интересно. Хубаво направен филм, един от малкото, да не кажа единствения, пълнометражен за парапланеризма в България. Изпълнен със специфичен хумор и колоритни образи от нашата малка общност. Забавлявайте се.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

http://www.rotor.bg

Прелетните хора

В София съм, за да кажа довиждане на Гери, Емо и Светльо.

RainbowСветльо е оператор, а другите са инструктори по парапланеризъм. Тримата заминават за Непал. Седнали сме на по бира в един парк и Емо ми дава импровизирано интервю.

Аз: Къде точно отивате?

Емо: Пътуваме до Покара в Непал. Маршрута ни е: София – Истанбул с влак, от там до Шаржа (ОАЕ) и Катманду със самолет и накрая с автобус до Покара.

Аз: Колко мислите да останете там?

Емо: Ще се върнем със щъркелите. И ние като тях мигрираме (пак се смее).

Continue reading “Прелетните хора”

Paragliding Accuracy Championship – Vratza 2009

Публикуваме писмото от Цветан Цолов от клуб Vertical Dimension, относно организирането на BULGARIA OPEN-Paragliding Accuracy Championship – Vratza 2009.

Уважаеми пилоти и приятели, от името на Националния Аероклуб на България и лично от мое име имам удоволствието да Ви поканя да вземете участие от 13.11. 2009 до 15.11. 2009 г. в състезанието FAI Cat.2 – BULGARIA OPEN-Paragliding Accuracy Championship – Vratza 2009

Целта на състезанието е да се излъчи Шампион на България , както в индивидуалното, така и в отборното класиране, също така да се укрепи дружбата и приятелството между пилотите от клубовете и чуждестранните пилоти.

Пилотите желаещи да се регистрират в състезанието трябва да имат валиден FAI лиценз за 2009 г.

Continue reading “Paragliding Accuracy Championship – Vratza 2009”

Раул Родригес Акро Крила – NOVA Radix

Нова марка крила – Raul Rodriguez Acro Wings (NOVA Radix)

Raul-Rodriguez-Acro-WingsАвстрийската фирма за крила NOVA се гордее с новината за сделката за сътрудничество с Раул Родригес, многократен световен шампион и един от най-известните акро пилоти. Договора ще се подпише на 19 Септември 2008 на фестивала Coupe Icare. В сделката е включено разработването на нови акро крила под марката Raul Rodriguez Acro Wings. Те ще се разработват, изработват и предлагат от NOVA. Раул е собственик на търговската марка и ще се заминава с всички въздушни тестове и имиджа на новата марка.

Continue reading “Раул Родригес Акро Крила – NOVA Radix”

Element Air 2

Течо е публикувал в youtube.com филм от първите полети на Element Air 2. Можете да го видите и тук.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

U-TURN Thriller

Това е една статия от сайта на U-Turn, която според мен ще е интересна за тези с афинитет към ACRO, но и за всички останали, защото представя иновативнини системи за пасивна сигурност, които вероятно скоро ще се използват и в серийните крила. Статията е доста ‘рекламна’, но все пак всеки производител си хвали продукта. Заинтересувах се и се разрових във форума на един от добрите сайтове за ACRO – www.justacro.com , потдържан от Пал Такаш (тествал крилото) и Габор Кези. Коментарите на независими пилоти, летяли с Трилър бяха много добри, което ме кара да вярвам, че ако се абстрахираме от маркетинговите трикове, новите системи за пасивна сигурност, въведени от U-Turn, наистина ще окажат влияние върху сигурността на полетите ни в бъдеще. Надявам се материала да ви хареса и да не сте прекалено критични към превода.

Continue reading “U-TURN Thriller”