Техники за термично летене

Чувство, наблюдение и разбиране ще ви помогнат да катерите по-бързо

Летенето в термика е може би най-важната част от летенето, както и най-приятната. Чувството, да ползваш естествената енергия на издигащия се въздух е подобно на това да сърфираш по невидима вълна. А удоволствието да се рееш в термиката като птица е също тясно свързано с чувството от това да си свързан с въздуха чрез крилото си. В колкото по-тясна хармония си с екипировката си толкова по-голямо удоволствие изпитваш от летенето в термика.
В предишните Икаристики (бел. прев. В брой 124) обясних колко е по-важно да катериш бързо отколкото да летиш бързо. В тези Икаристики аз ще обясня как да катериш по-бързо с помощта на Усет, Наблюдение и Разбиране.
Всяка книга може да ви даде началната теория, но това са малко по-специфични съвети от челен опит.


Усет

Усета е това, което използва птицата за да лети в термика по-добре. Това е инстинкт, начин на усещане на въздуха и посредством събраната информация успяваш по-добре да оползотвориш термиката. Трудно е това да се изкаже с думи, защото това е инстинктивно. Някои пилоти имат засилен естествен усет за въздуха- те сякаш са родени с него. Всичко се корени в решението да се търсят нови, по-силни области на вдигане или да се остане в най-силното вдигане, в което се намираш.Този баланс между това дали да търсиш или да останеш е супер важно и е един от факторите, които определят добрия пилот.

Наблюдение

В търсенето на най-доброто вдигане наблюдението е едно от най-добрите средства. Може да има много видими следи за това къде може да бъде най-доброто вдигане. Най-явните са друго крило или птица, които катерят по-добре от теб, но също и насекоми засмукани от ядрото на термиката или дори няколко вейки трева, найлонова торбичка или дори едно единствено сухо листо могат да ти дадат следа за това къде е най-доброто качване. Най-любими са ми лястовиците, които летят супер бързо и е трудно забележимо, но те непрестанно търсят най-доброто вдигане, скачайки от едно възходящо течение на друго в безкрайно търсене на насекоми за ядене. Аз често се опитвам да проследя тяхната вълнообразна треактория на летене по-скоро от желание да разбера как тези невероятни птици летят, отколкото просто да намеря най-доброто качване.

Разбиране

Общото познание за термиката е също важна част от термичното летене. Това значи да разбираш общата картинка. Опитвайте се да разберете от къде идва термиката, кой е нейния източник. Също така разберете на къде отива термиката. Имам предвид да погледнете към формирането на облака над вас и да се опитате да разберете дали вашата термика ще образува нов облак или ще се присъедини към съществуващата облачна група. Наблюдавайки какво правят облаците над тази област в рамките на 15 мин. ще ви даде добри насоки как да си отговорите на въпроса. Навярно сте гледали някой от онези забързани филми на които се струпват облаци и правят формация- опитайте се да си представите вашата термика като в някой от тези забързани филми и това ще ви даде някои насоки къде да търсите най-доброто вдигане.

Подсказки за по-добро катерене

Използвайте по-малко управления и повече тяло

Модерните крила са се променили значително спрямо по-старите си предшественици и начинът по който трябва да се летят в термика също се е променил. Тъй като крилата са по-ефективни, скоростта за постигане на най-доброто пропадане също е нараснала. Преди можеше да си се носиш насам натам с много дръпнати управления и така до върха на купчината. В днешни дни минималната скорост на пропадане е много близо то тримовата скорост, така че ползването на по-малко спирачки дава по-добра скорост на пропадане. Това означава, че управлението с тяло е по-ефективния начин за въртене в термика отколкото ползвайки управленията. Това също така значи, че ще летите по-бързо в термиката, което прави по-трудно оставането в сърцевината и, така че са необходими повече концентрация и умения за да останете в сърцевината посредством тази техника.

Не слагайте тримерите на бавна позиция

Ако летите на крило с тримери, можете да си въобразите, че ако ги сложите на бавна позиция това автоматично ще ви даде най-доброто пропадане. Това обаче често не е случая, особено ако термиката е силна и груба. Проблемът е, че губите маневреност и захапвате когато сложите тримерите на бавна позиция. Намалената маневреност означава че не можете ефективно да центрирате термиката. Под „захапва” имам предвид тенденцията на крилото да се наклони напред и после пак да полети когато срещне турболенция или силно вдигане. Ако тримерите ви са на бавна позиция тогава крилото може да има склонност да остане леко назад и по този начин няма да можете да ползвате най-силното качване ефективно. Аз ползвам тримерите на бавна позиция единствено когато вдигането е слабо и плавно, както е в късния следобед. В този случай няма нужда от голяма маневреност, а и няма пориви, които да сринат крилото, така че можете да изкярите от малко подобреното качество, което дават тримерите на по-бавната позиция.

Опитайте се да завиете в най-доброто качване

Това може да е доста очевидно твърдение, но трябва да правите всичко възможно да се опитате да направите най-острия завой, когато сте в потока на вдигането. Това означава, че ще сте останете по-дълго във вдигането. Също така, потока на вдигането, ще комепнсира донякъде намаленото качество, когато завивате. Аз често се опитвам да си представя, че загребвам от масата издигащ се въздух с управлението, когато завивам остро в издигащия се мехур.

Никога не се задоволявайте от вдигането в което сте, непрестанно търсете по-добро

Термиичното летене е едно непрестанно търсене на по-силно вдигане ползвайки всичките си усещания. Никога не се задоволявайте от вдигането в което сте, непрестанно търсете по-добро и търсете нови области на издигащ се въздух като използвате цялата информация на ваше разположение, всичко което виждате и чувствате посредством сбруята и управленията. Термичното летене е състояние на духа, всяка термика е различна и е един невидим пъзел за изследване така, че да извлечеш най-бързото качване от него. Ето какво прави термичното летене такова удоволствие.

Leave a Reply