Устойчивост по крен

Устойчивост по крен

Брус Голдсмит обяснява още кои фактори влияят на стабилността в крен наред с настройката на гръдния колан.

Пилоти често ме питат какви настройки на сбруята да ползват с моите крила, и аз разбира се съм малко или много задължен да отговоря- такива с които е сертифицирано крилото. Това обаче никак не ми се нрави. В действителност аз самият не летя с тези настройки и изглежда някак двулично да говоря на хората едно нещо, а аз да правя друго напълно различно. Истинската причина за това, обаче, се нуждае от доста по-задълбочено обяснение.

Когато летя за мое собствено удоволствие винаги си нагласям сбруята възможно най-широко. Правя го, защото така  получавам повече обратна връзка, най-добра реакция и усет за свързаност с крилото. Аз летя често и знам, че мога да боравя (бел.прев. да се справя) с тази широка настройка на гръдния колан, защото моите коремни мускули са свикнали с това. Ако не сте в добра летателна форма тогава трябва да разчитате на стабилността на сбруята, като летите с по-стегнат гръден колан. Ефектът от това е повече стабилност по крен от комбинацията пилот-сбруя.
Хората говорят за настройката на гръдния колан като за нещо съвсем отделно. Това е напълно погрешно. Стабилността по крена на крилото е комбинация от три неща, които са неразривно свързани. Тези три неща са крилото, сбруята и пилота. Тези три неща трябва добре да се напаснат за да се схване стабилността по крен на цялата система.
Стабилността по крена не трябва да се бърка със стабилността в спирала. Стабилността в спирала е способността на планера да остане в спирала, докато стабилността в крен е поведението на крилото при управление с тяло.

1. Крилото

"Счупване" на крилот при накреняване.
"Счупване" на крилот при накреняване.

Стабилността в крен се обуславя от начина на свързване на двете половини на крилото. Връзката може да е до толкова твърда, че да не позволява въобще на двете половини да се движат независимо. Другата крайност е когато крилото има пълната свобода да се движи и парапланера има камера без диагонално оребряване по средата на крилото. Параплнери като този имат стъпало по средата на крилото и това може да се види, когато заснемете горната повърхност на планера докато пилота завива с тяло. Писал съм доста за това в миналото и за повече по тази тема можете да прочетете на www.airwave-gliders.com в технологичния раздел на сайта.
Учебните крила трябва да се конструират с висока устойчивост в крен, така че независимо каква сбруя ползва ученика, крилото да се грижи за него. На такива крила централната връв често е закачена за централното ребро- пренасянето на тежестта не е възможно тъй като планера е пряко препасан от вървите.
Другата крайност е спортно крило със централна камера без кавато и да е напречна свързаност или

Схема на захващане на вървите при за центроплана
Схема на захващане на вървите при за центроплана

диагонално оребряване. Когато пилотът пренася тежестта си, камерата лесно се деформира позволявайки по-ефективен завой с тяло. На крила като това от голямо значение са типа настройка на сбуята и упоритостта на пилота.
Крилата за средно напреднали трябва да се конструират между тези две крайности, но не всички крила от различни марки са еднакви и е възможно да се намери много нестабилно в крен учебно крило като в този случай настройката на сбруята си е важна въпреки, че крилото може да се води учебно.

2. Сбруята

Както и положението на гръдния колан, така и видовете сбруи имат различни нива на стабилност в зависмост от дълбочината

Схеми на коланите при различните видове сбруи
Схеми на коланите при различните видове сбруи

на седалката, позицията на пилота (седнал или полулегнал), височината на окачване (на крабинерите) и също така геометрията на гръдния колан, което е и най-важния фактор. Има три основни вида на разположение на гръдните колани:

1. Стандартна или GH сбруя
2. ABS сбруя
3. Сбруя с кръстосани гръдни колани

В днешни дни повечето сбруи са от типа ABS тъй като то е средата между двете крайности. Настройката на гръдния колан позволява да се променя стабилността на сбруята. Ако гръдния колан е разпуснат тогава сбруята е като стандартна сбруя, а ако гръдния колан е по-стегнат то тогава сбруята се държи по-скоро като такава с кръстосани гръдни колани. Пилотът може да избира стабилността на сбруята и да я наглася според летателната си форма, вида крило и условията. Гръдния колан може още да се наглася и във въздуха, така че пилотът да добави допълнителна стабилност ако условията загрубеят.
Някои сбруи имат дори обвързаност на стабилността със спийд системата, така че при натиснат спийд сбруята става по-стабилна, което ти дава чувствителна на управление с тяло сбруя при тримова скорост и повече стабилност на спийд.

3. Пилотът

Пилотът влияе на пренасянето на тежестта посредством коремните си мускули. Ако си в добра физическа летателна форма тогава можеш да се справиш с по-нестабилна сбруя и крило. Но ако не си, тогава трябва да разчиташ на сбруята и крилото да поемат натоварването на пилота.
Миналата година компресирах гръбначен прешлен и трябваше да се оттегля от летенето за три месеца. Когато полетях след тримесечната пауза с моята спортна сбруя бях шокиран от това, че крилото ме подмяташе насам натам. Стомахът ми сякаш беше направен от желе и аз просто нямах сили да контролирам парапланера, както обикновено, с помощта на коремните мускули. Предполагам, че много пилоти се чувстват така всяка пролет след зимната почивка от летене. За мен беше истински шок, това колко жестока може да бъде нестабилността и ми стана ясно колко е важна стабилността по крена ако не си в добра летателна форма.

Заключение

– Настройката на гръдния колан не трябва да се разглежда отделно. Трябва да се вземат предвид и вида сбруя, стабилността в крен на крилото и физическата форма на пилота.
– Ако имате крило, което е много стабилно в крен, каквито са повечето учебни крила, тогава физическата форма на пилота и настройките на сбруята са по-малко важни.
– Ако си в добра летателна форам, тогава можеш да се справиш с нестабилна сбруя и нестабилно крило.
– По-нестабилно в крен крило позволява по-добър контрол в термика, но само ако си в добра летателна форма.

Leave a Reply