Red Bull Air Race 2009

Hannes Arch, тренировъчен ден 2 Будапеща 20091 ден и 22 часа, от момента в който пиша тази статия, ще започне финала на тазгодишното издание на Red Bull Air Race. За тези от вас, които не са запознати, съзтезанието представлява управление на малки бързи самолети през редица “препятствия” (големи надуваеми конуси, които се късат при удар от самолет). Вижте следния филм, който обяснява за какво става дума.

Скоростта на самолета е около 350 км/ч а претоварванията на които издържат пилотите са около 12g. Изпълняват се най-сложните фигури на висшия пилотаж и то на 30-40 метра от земята или морето. всяка грешка може да бъде фатална.

Изисква се майсторство в пилотирането в най-висша степен и именно поради това правя това отклонение от тематиката на сайта безмоторното летене.

Фаворитите са Hannes Arch, Nicolas Ivanoff и Paul Bonhomme. Пълния списък с пилоти се намира на следния линк.

Връзки : Видео, Снимки, YouTube канал, Facebook, Обяснение на конструкция на самолетите, история на съзтезанието

Съзтезанието можете да проследите на следния линк http://www.paraglidingbg.com/red-bull-air-race или на сайта на Red Bull Air Race. Живото предаване започва в неделя 4ти октомври 2009 в 4:20 (българско време) и ще продължи 2 часа и половина.

2 Replies to “Red Bull Air Race 2009”

 1. Надявам се сте се забавлявали вчера на живото предаване на финала на Red Bull Air Race от Барселона. Класирането е както следва :
  1. Paul Bonhomme: 1.22.87
  2. Nigel Lamb: +0.97
  3. Mathias Dolderer: +1.45
  4. Hannes Arch: +4.17

  Lamb и Dolderer за първи път стъпват на стълбата на победителите, съответно 2ро и 3то място. Hannes Arch прави грешка на една от вратите и затова е наказан с 6 секунди.

  Paul Bonhomme е на първо място с 67 точки, Hannes Arch следва със 60, на трето място е Matt Hall който прави най-доброто представяне за новобранец в историята на зсъзтезанието – 36 точки.

Leave a Reply