Red Bull Air Race

PERTH, Australia – On 17 – 18 April 2010, the world’s best pilots will once again return to the shores and skies of the iconic Swan River in Perth, Western Australia for the Australian leg of the exhilarating 2010 Red Bull Air Race World Championship. This will be the race’s fourth visit to Perth, putting the city and Australia on the world stage. Qualifying will take place on Saturday, 17 April and Race Day on 18 April.

Семе от облак

Говорим си с Чаво Чотов по скайпа да се съберем да ходим да летим заедно. Не знам, как се завъртя темата, но Чаво спомена, че е писал статии за разни местни пловдивски вестници. После постана само да ми прати материала и (след известно забавяне) да го публикувам.

И така следва неговата история за това, как е започнал да лети.

Как се отглежда семе от облак или колко крачки ни делят от небето.

Има ли предопределения или сами правим своя избор?

Аз предпочитам да вярвам, че решенията ни са основани на свободната воля и все пак, роден в семейство с афинитет към летенето и въздушните спортове, докосвайки се до света на птиците още на шест, за никой не бе странно, когато започнах сам да летя.

Първите опитности свързани с летенето си спомням смътно. Едно пътуване с хеликоптер, няколко със самолет.

Някой ми каза за курс по парапланеризъм, когато бях на дванайсет. Помолих майка си и седмица след това бях на една могила до село Марково с разни батковци и каки, катерещи се с цветни топчета плат на рамо нагоре по склона. Жега и задуха.

Continue reading “Семе от облак”

Insomnia, Weed and Thermals

Аз бих го нарекъл “Да пуснеш мухата”, защото точно това е което направих. Но все пак Емо е режисьор  :-D.

Обадих се на трима 4-ма човека и казах “абе защо да не полетим на Калин тази седмица”. И накрая когато с Емо се бяхме запътили към Сопот, защото логистиката е по-тежка на Калин, се обади Росен, че е уредил кой да свали колата и така групата се сформира. По пътя взехме Петьо от Дупница, и хайде нагоре. Малко преди да тръгнем от София се оказа, че съм бил организирал камион да ни качи. Въобще стана весело.
Continue reading “Insomnia, Weed and Thermals”

Техники за термично летене

Чувство, наблюдение и разбиране ще ви помогнат да катерите по-бързо

Летенето в термика е може би най-важната част от летенето, както и най-приятната. Чувството, да ползваш естествената енергия на издигащия се въздух е подобно на това да сърфираш по невидима вълна. А удоволствието да се рееш в термиката като птица е също тясно свързано с чувството от това да си свързан с въздуха чрез крилото си. В колкото по-тясна хармония си с екипировката си толкова по-голямо удоволствие изпитваш от летенето в термика.
В предишните Икаристики (бел. прев. В брой 124) обясних колко е по-важно да катериш бързо отколкото да летиш бързо. В тези Икаристики аз ще обясня как да катериш по-бързо с помощта на Усет, Наблюдение и Разбиране.
Всяка книга може да ви даде началната теория, но това са малко по-специфични съвети от челен опит.

Continue reading “Техники за термично летене”

Устойчивост по крен

Устойчивост по крен

Брус Голдсмит обяснява още кои фактори влияят на стабилността в крен наред с настройката на гръдния колан.

Пилоти често ме питат какви настройки на сбруята да ползват с моите крила, и аз разбира се съм малко или много задължен да отговоря- такива с които е сертифицирано крилото. Това обаче никак не ми се нрави. В действителност аз самият не летя с тези настройки и изглежда някак двулично да говоря на хората едно нещо, а аз да правя друго напълно различно. Истинската причина за това, обаче, се нуждае от доста по-задълбочено обяснение.

Continue reading “Устойчивост по крен”

Защо залитането към “сивите страни” на дизайна е опасно.

Кое е отпуснато и кое не? Брус Голдсмит се притеснява, че индустрията прави опасен завой към по-лошото.

На Световното 2005 в Манила, Австралия едно нововъведение излезе на показ: подсилване с твърди елементи. Гибус, дизайнерът на Aircross, по принцип е сочен като първия използвал това нововъведение в U3- едно радикално за времето си състезателно крило. Докато дойде време за Световното в Австралия много от състезателните крила вече бяха възприели тази иновация.
Подсилването с твърди елементи се състои в поставянето на полукръгли пластмасови ленти от вътрешната страна на камерите точно над ушенцата за закачане. Това втвърдява структурата на крилото и разпределя по-добре теглото на пилота, като прави по-лесно намаляването на броя на вървите, а от там и до намаляване на съпротивлението. Идеята е проста и върши работа, но проблемът идва с привнасянето на твърди елементи в крилото.”Е какво от това?” може да кажете, „нали твърдостта е точно това от което се нуждаем за да направим крилата по-бързи и по-стабилни”. За съжаление, колкото това и да е истина, когато втвърдим крилото на подиума се явяват и разни други опасни фактори.
За жалост този урок вече е научен по трудния начин- с цената на живота на много пилоти. При парапланерите колапса е важна особеност касаеща сигурността, защото колапсирало крило е значително по-сигурно от счупено крило. Счупеното крило не може да се възстанови (в полет).

Continue reading “Защо залитането към “сивите страни” на дизайна е опасно.”

Red Bull Air Race 2009

Hannes Arch, тренировъчен ден 2 Будапеща 20091 ден и 22 часа, от момента в който пиша тази статия, ще започне финала на тазгодишното издание на Red Bull Air Race. За тези от вас, които не са запознати, съзтезанието представлява управление на малки бързи самолети през редица “препятствия” (големи надуваеми конуси, които се късат при удар от самолет). Вижте следния филм, който обяснява за какво става дума.

Continue reading “Red Bull Air Race 2009”

VI финален кръг от Световната купа по парапланеризъм-целно кацане

inonu turkey round landing На 3 и 4 октомври край село Расник ще се проведе VI финален кръг от Световната купа по парапланеризъм-целно кацане.  По предварители данни ще имаме удоволствието да наблюдаваме повече от 40 пилоти от 8,9 страни, сред които и  миналогодишния носител на купата.

Най-добрите състезатели в тази дисциплина, заемащи челните места  в класирането за Световната купа и в световната ранглиста са заявили участие и при подходящо време очакваме изключително оспорвано и интересно състезание.

Continue reading “VI финален кръг от Световната купа по парапланеризъм-целно кацане”