XC Open Piedrahita 2009

Започна и поредното съзтезание от XC Open сериите. Провежда се в Piedrahita,  Испания.

За ден първи (2009.08.30) най-дългия прелет е от 151 км на Reynald Mumenthaler ( CHE, Gin Boomerang 6 )

Ден втори (2009.08.31) е отменен поради силен вятър.

Ден три (2009.09.01) е малко слаб поради многото облаци на средна височина и най-голямото прелетяно разстояние е 92 км. Проверете страницата с резултатите за повече информация.

Официален сайт на XC Open.

Резултати.

Снимки на Ставел от мястото на събитието.

2 Replies to “XC Open Piedrahita 2009”

 1. Ден 4ти – таск 3
  Прогнозите бяха за слаб западен вятър и старта беше отворен в 12:45, но всички чакаха да се вдигне инверсията. WindDummy – тата се удавиха. Условията тръгнаха към 13:30, термиките започнаха да пробиват инверсията, но условията продължаваха да бъдат слаби и “технични”. Повечето пилоти се удавиха по път или на прохода Avila. Тези които успяха да преминат прохода и да продължат на Юг навлязоха в зона с по-нестабилна атмосфера и имаха възможност да полетят по-дълго. Най-добра дистанция за денят направи чехът Paul TOMASSI (Gin Boomerang 6).

  Резултати
  Таск 2, Таск 3

  Станислав Велчев за paraglidingbg.com от място на събитието.

 2. “Така… и днешния ден завърши 🙂
  Условията бяха адски трудни, инверсията беше под нивото на старта, на старта духаше силен NW. Всички се надяваха инверсията да се вдигне и условията да се подобрят. Надяваха се да могат да дочакат термиките във въздуха с реене на силния вятър, но уви реенето не беше възможно. За съжаление днес условията се оказаха в пъти по-слаби и трудни от предния ден. Много пилоти се удавиха почти веднага след излитането си. Работеше само на някои места и то изключително слабо. Както се вижда от прикачената снимка на сондажа(скоро) термиките достигаха едва до към билото на планината. Много пилоти не издържаха на многочасовото стъргане по планината и опитаха да потърсят напред в долината. Малцина от тях успяха да намерят и продължиха напред. Отново трудният участък беше прохода към Avila. Голяма част от пилотите кацнаха там и само няколко успяха да продължат.
  До последно всички не бяхме сигурни дали ще има достатъчно пилоти преминали номиналната дистанция за да бъде валидна задачата. Освен, че задачата беше велидна, имаше и доста пилоти с над 50км! :)”

  Станислав Велчев за paraglidingbg.com от място на събитието.

  Резултатите ще бъдат качени утре сутрин на сайта на съзтезанието, можете да ползвате линка по-горе.

Leave a Reply