PWC Super Final 2009

Дойде времето да се изпитат и най-добрите от най-добрите. В навечерието сме на Супер Финала от сериите Световна купа. Както вече знаете, супер финала ще се проведе в Poggio Bustone, Италия. Мястото се намира в сърцето на Италия, обргадено с планини отвсякъде и на югозапад голяма равнина също обградена с планини с възможност за всякакви задачи.

Списъкът с избраните пилоти можете да намерите на следния линк : http://www.paraglidingworldcup.org/selection/F. Там ще видите имена като : Anja KROLL, Petra SLIVOVA, Keiko HIRAKI, Marina OLEXINA, Renáta KUHNOVÁ и други познати , повече или по-малко на българската публика. Не се вижда името на Ewa WISNIERSKA, но да се надяваме, че това е само досадна грешка. От мъжете : Patrick BEROD, Hans BOLLINGER, Luca DONINI (не е изписано с какво крило ще лети шампиона от 2008), легендата Bruce GOLDSMITH, Tomas BRAUNER, Frank BROWN, Maxime BELLEMIN и много много други. Сред тях ще намерите и имената на Орлин ДИМОВ и Ясен САВОВ. Орлин ще лети с Advance Omega, a Ясен с MacPara Magus 6.

Програмата на съзтезанието е следната.

 • 1ви септември  – регистрация и награждаване на пилотите спечелили Европейската, Азиатската и Американската купа. Ясен ще бъде награден, тъй като е европейски шампион в сериите от световната купа.
 • 2ри-12ти септември – съзтезателни дни.
 • 12ти септември – награждаване.

Да пожелаем успех на Ясен и на Орлин.

Екипът на Paraglidingbg.com ще следи съзтезанието и ще публикува новини възможно по-скоро.

Връзки:

Официален сайт на PWC : http://www.paraglidingworldcup.org/

Сайт на супер финала : http://www.paraglidingcup.com/

На живо : http://www.fastretrieve.com/mapping/
Временни резултати : http://www.fastretrieve.com/download/

16 Replies to “PWC Super Final 2009”

 1. И така, днес в 13:30 местно време, бе даден старта на първата задача от първия Супер Финал. Задачата е 79.5км Race To Goal. Участват 129 пилота. 6 точки + финал на няколко километра от Poggio Bostone. Все още няма временни резултати.

 2. Stefan WYSS получава голям колапс малко след излитане и при последвалото интензивно, със силен удар, отваряне на крилото се късат 4-5 върви. WYSS успява да кацне на поляната за кацане невредим с 75% летящо крило (Niviuk Icepeak)

 3. И така след целодневно мълчание сайта на Световната купа проговори отново.

  Като начало организация на съзтезанието е била преместена на друго място – град на име Onna близо до L’Aquila, където преди известно време, няколко месеца имаше силно заметресение и мястото бавно бива възстановявано. Наскоро в L’Аquila имаше и среща на върха на Г8 доколкото си спомням.

  Организаторите на световната купа са искали да покажат спричастност към жителите на градчето и да внесат малко забава в напрегнатото ежедневие по възстановяването на града. Понеже на мястото не е имало internet затова и сайта е мълчал.

  Имало е направена и обявена задача за деня, но поради влошаване на метео обстановката е отменена 5 минути преди отваряне на старта.

  От първия ден ситуацията с класирането е следната.
  На първо място е Stephan MORGENTHALER(Швейцария, Gin Boomerang 6), втори е Russell OGDEN (Великобритания, Ozone Mantra R) – накои от вас може би помнят Russel Ogden от филма на Ozone – Speed to Fly с Jocky Sanderson. Трети е шампиона от 2008 Luca DONINI (Италия, Gin Boomerang Proto). Едва на 4то място срещаме един от братята VALIC – Aljaz. По-надолу виждаме Primoz SUSA. Тези от вас, които са следили ReadBullXAlps.com може би ще си спомнят името му, там той направи 106 км по трасето за 4 дни.

  На 27 позиция е Орлин Димов. Орлин лети много методично и наличието на толкова величия едва ли го е смутило. Много добро класиране. Semih SAYIR е две места по-надолу.

  108 от 129 пилота завършват задачата. Ясен Савов не успява да стигне до финала за 100-200 метра, но е направил страхотно летене с 112 точки за водене (leading points), най-много за деня. Последен е Stefan WYSS, но както вече писахме той имаше инцидент.

  Таск 1

 4. Превод от сайта на Супер Финала paraglidingcup.com от forums.skynomad.net

  “TASK 3: L’Aquila
  3 септември 2009 Таск 3 е временно спрян, но въпреки това 130 пилоти слизат от Она. Днескашният ден можеше да се види как целият световен елит в парапланеризма се мести от Поджо, Бустоне до Кампо Императоре близо до Акуила. Да се преместят 130 питола и 40 души организационен екип си е сериозна логистична операция. Когато стигнахме до хотела на Кампо Императоре веднага си дадохме сметка, че скоростта на вятъра е прекалено силна, за да подсигури сигурно излитане за бавни летателни средста каквито са парапланерите, който летят средно с около 40 км/ч. Организаторите обаче бяха предвидили алтернативен старт за именно такъв случай. Именно поради тази причина беше взето решение да се излита от един по нисък старт,който беше в близост: а именно старт Монте Kристо, който е покрай пътя на Кампо Императоре. В по ниското вятъра беше перфектен и беше фиксирана задача от 57 км с твърди точки както следва: Асерджи, Баришано, Страда дей Парски ( близо до Акуила ) връщане към старта Монте Христо и финален глайд с цел Она. Старт в 13.00 часа. Както е по правилник на пилотите им е дадено време от около 1 час за излитане макар че почти всички излитат при отваряне на стартовип прозорец ( толкова е голямо желанието им за летене ), ако условията за летене все още са леко слаби могат да тръгнат и по късно. Ако междувременно на някой се наложи дс кацне за да нагласи повреден инструмент или да смени батерии може отново да излети. Старта се дава докато са във въздуха; Както в регата на Купа Америка всички пилоти излитат и се опитват да наберат височина, но до този момент състезанието все още не е открито. В началото на старта всички се отправят към идеалната линия за стартиране обикновено фиксирана на няколко километра от първата точка. Всичко се наблюдава посредство GPS система която показва техните времена, разстояние от точките, скорост и т.н. С отварянето на прозореца поне 80 пилота излитат веднага и за тях не е проблем да се вдигнат до 3000 м над Кампо Императоре. Междувременно вптъра на старта се усилва и става страничен и за пилотите на който предстои да излетят положението става критично, особено с поривите на вятъра, който правят излитането още по рисково. Преценявайки ситуацията ръководителя на състезанието Марчело Тасиери решава да прекрати задачата. решението е посрещнато с аплодисменти от страна на пилотите, който са опе на старта между които и много лидери в класирането. За пилотите във въздуха съобщението по радиостанцията за прекратяване изглежда странна и излишна тъй като във височина условията са перфектни. И действително след прекратяването на състезанието, групата пилоти които са във въздуха пакет се отправят към Она на разстояние около 14 км, за да могат да кацнат точно там където беше отбелязана финалната линия. Всички кацнали след това вечеряха с традиционни блюда. Утре петък 4-ти септември ще се състезаваме отново от Поджо Бустоне”

 5. Днес е имало ниска облачност и силен вятър на старта. Затова е била отменена задачата.
  А ето и видео от откриването.

 6. По превод в forums.skynomad.net от официалния сайт на Супер финала
  4 септември task отменен

  Ветровит ден – задачата е отменена, но денят страхотен благодарение на публиката.

  Метео прогнозите вече бъркат рядко и както по прогноза, навлизането на влажен въздух от юг донесе облаци и вятър над равнината Реатина.

  130-те пилота от Суперфинала на Световната купа по парапланеризъм въпреки всичко застанаха на старта с надеждата да излетят защото прогнозите даваха все пак малка надежда, че ще може да се излети.
  Както се очакваше към 13.00 вятъра започна да намалява и някои шампиони излетяха за да ” опитат ” въздуха. Между тях швейцареца Анди ( Андреас ) Хедигер една истинска легенда на свободния полет – победител на световната купа през 90-те и един от първите акро пилоти с парапланер. Анди още с излитането ни демонстрира своя майсторлък с акробатични изпълнения точно пред старта, изпълнения на които можеха да се наслаждават и от центъра на Поджо Бутоне.

  Неговата демонстрация убеди организаторите на състезанието и дори и най скептичните пилоти за благоприятните условия за полет и много започнаха веднага да се приготвят. За съжаление в рамките на половин час вятъра се усили отново и организатора на състезанието реши да не обявява задачата още повече че се очакваха и евентуални превалявания в областта.

  Анди е един от най-ярките пилоти на този Суперфинал и макар че не е сред кандидатите за титлата остава един от най добрите пилоти в света. С баща швейцарец и майка италианка ( от Ливорно ) Хедигер е един истински жител на света в момента живее и работи в Аржентина.
  Неговите изпълнения дотолкова се харесаха че хора дошли на Поджо за да гледат излитанията след това се обадили на организаторите на състезанието за да го поздравят за неговата смелост.
  Този Суперфинал още със стартирането си, благодарение на отразяването на медиите, събуди интереса към летенето на много хора, които иначе никога не биха се замислили да поздравят летатели мъже и жени , които летят анонимно използвайки само силата на слънцето и вятъра.
  През тези дни организаторите получават многобройни обаждания от обикновени хора – наблюдатели, които макар че не летят са готови да прекосят 200 км само за да гледат и адмирират пилотите.
  Само през вчерашният ден – задачата на Акуила, която беше организирана със съдействието на Абруцофлай имаше около 300 души на старта дошли от всички околни провинции с единствената цел да видят старта на състезанието. Едно струпване към което ако се прибавят и 200 души конкуренти и организатори би достигнало максималната граница и трудното им разполагане дори и на много по широк старт от този на Акуила.
  Вярно е че имаше много хора който подкрепяха организацията Абруцофлай, но също така имаше и много хора, който независимо че нямаха нищо общо с летенето искаха просто да помагат при излитането на пилотите.
  Решението да се запознае широката публика с нови дисциплини ,нещо за което говореше още на откриването уважаемия Гуглиелмо Роситани беше посрещнато с радост и благоразположение, а това може да бъде доказателство че: не само футбола живее в човека и че много хора, които даже и да не го изпитат физически поне мечтаят за свободен полет.”

 7. След кратка пауза от наша страна, продължаваме да следин Супер Финала 2009.

  На 5ти септември е дадена 75.8км задача но е спряна поради преразвитие. Тъй като пилотите са летяли достатъчно по задачата, то тя ще бъде зачетена и ще участва в класирането. Задачата е продължила малко повече от два часа. Мъже : Raul PENSO (Venezuela) – 46.87km, жени : Petra Slivova (Czech Republic) – 42.92km.

  Task 5th sept 2009

  На 6ти септември няма задача защото вятъра е 45км/ч. Взима се решение “кервана” да се премести в Norma, близо до Рим, в търсене на по добри условия. Превод от италиански в forums.skynomad.net

  На 7ми септември е дадена 71.9км задача – Race to Goal. Получава се много добра задача, спечелена от Luca DONINI (Италия, Gin Boomerang 6), при жените първа е Keiko Hiraki (Япония, Axis Mercury). Двата уреда на Luca DONINI отказват по едно и също време. За щастие той си носи още един прост уред (logger), с който доказва победата си. Превод от италиански на forums.skynomad.net

  Task 7th sept 2009

  paragliding world cup superfinal 2009 task 4 part 2 from art vandeley on Vimeo.

  На 8ми септември е поставена задача и след две промени е отменена поради силен вятър.

  Ясен споделя накратко, че е скъсал спийд система и затова е изостанал в класирането (81ва позиция). Орлин Димов е на 16 позиция, много добро класиране предвид класата на съзтезанието.

  Резултати

 8. Започваме с видео от Philipe Broerс, от предните дни.

  Task 2009.09.09 Super Final

  Днес е дадена 74.7 км задача, която общо взето обикаля равнината в която е разположен Poggio Bostone. Днешния ден се оказва много труден тъй като само 17 пилоти успяват да пристигнат на финала. Няколко пилота нарушават зони на местните летища и затова ще бъдат наказани. Британския шамшпион Russel Ogden (Великобритания, Ozone Mantra R) е първи с време 2 часа 34 минути. Втори е Charles CAZAUX (Франция, Ozone Mantra R). Следва Stefan WYSS (Швейцария, Icepeak). Ясен Савов е 49ти с 39.505 км, а Орлин Димов e 80ti s 37.533km. Явно условията са се променили доста тъй като, много голям процент от пилотите са кацнали в рамките на 10 км.
  От жените първа е Regula Strasser (Швейцария / Niviuk Icepeak 3)

  Добрата новина е, че утре ще може да се следи развитието на съзтезанието онлайн на следния адрес :
  http://www.d-s-x.net/dsxserver/index.php?page=ContestsMap&race=PWCF

  Ще се следят 6 пилота : Urban Valic (SLO), Nikolaj Shorokhof (RUS), Damiano Zanocco, Vittorio Trieste, Testa Avventura, Jimmy Pacher (ITA)

 9. В предния пост казахме, че ще бъдат следени 6 пилота (виж малко по-горе). Всъщност това са пилотите следени на 09.09.2009. Днес имената са други, както следва : Alberto Vitale, Aaron Durogati, Marko Hrgetic, Tomas Brauner, Stephan Morgenthaler, Greg Blondeau.

  Линка за лайв тракинг е същия (по-горе, края на предния коментар).

 10. Според прогнозата за Poggio Bustone. Днес е бил хубав ден за прелет но сутринта рано. Сега е много вероятно да е преразвило. Има хубав градиент умерен вятър от Север и прогноза за валеж на обяд.

  Forecast Poggio Bustone 2009.09.10

 11. Излетяха. Но явно само няколко пилота. На http://www.pwca.org обявиха, че задачата е отменена, поради буря и преразвитие. Което само потвърждава горната прогноза.

  Чакаме другата задача.

 12. Днес е дадена последната задача за първия първия Супер Финал в сериите световна купа.

  Дадена е 57.4 километрова задача съобразно вероятността от преразвитие в късните следобедни часове.

  Последна задача от първия Супер Финал

  Задачата се отваря в 13:15. Към края на задачата, когато голяма част от пилотите са на финала, започва да вали по трасето и задачата е спряна. Понеже не е летяно по задачата достатъчно време, то резултатите не са отчетени и временното класиране става окончателно. С което първите световни шампиони стават известни.

  Това са :
  Chrales Cazaux
  Charles Cazaux (Франция, Ozone Mantra R)

  и
  Keiko HIRAKI
  Keiko Hiraki (Япония, Axis Mercury)

  втори е Russel Ogden (Великобритания, Ozone Mantra R), трети е Luca DONINI (Италия, Gin Boomerang Proto). При жените на второ място е европейската шампионка Elisa HOUDRY (Франция, Niviuk Icepeak 3), трета Petra SLIVOVA (Чехия, MacPara Magus 6).

  Класирането по Нации е следното : Италия, Германия, Франция.

  Орлин Димов е на 19-та позиция, а Ясен Савов на 85-та. Да поздравим и двамата за доброто летене.

Leave a Reply