PWC Super Final 2009

Дойде времето да се изпитат и най-добрите от най-добрите. В навечерието сме на Супер Финала от сериите Световна купа. Както вече знаете, супер финала ще се проведе в Poggio Bustone, Италия. Мястото се намира в сърцето на Италия, обргадено с планини отвсякъде и на югозапад голяма равнина също обградена с планини с възможност за всякакви задачи.

Списъкът с избраните пилоти можете да намерите на следния линк : http://www.paraglidingworldcup.org/selection/F. Там ще видите имена като : Anja KROLL, Petra SLIVOVA, Keiko HIRAKI, Marina OLEXINA, Renáta KUHNOVÁ и други познати , повече или по-малко на българската публика. Не се вижда името на Ewa WISNIERSKA, но да се надяваме, че това е само досадна грешка. От мъжете : Patrick BEROD, Hans BOLLINGER, Luca DONINI (не е изписано с какво крило ще лети шампиона от 2008), легендата Bruce GOLDSMITH, Tomas BRAUNER, Frank BROWN, Maxime BELLEMIN и много много други. Сред тях ще намерите и имената на Орлин ДИМОВ и Ясен САВОВ. Орлин ще лети с Advance Omega, a Ясен с MacPara Magus 6.

Програмата на съзтезанието е следната.

  • 1ви септември  – регистрация и награждаване на пилотите спечелили Европейската, Азиатската и Американската купа. Ясен ще бъде награден, тъй като е европейски шампион в сериите от световната купа.
  • 2ри-12ти септември – съзтезателни дни.
  • 12ти септември – награждаване.

Да пожелаем успех на Ясен и на Орлин.

Екипът на Paraglidingbg.com ще следи съзтезанието и ще публикува новини възможно по-скоро.

Връзки:

Официален сайт на PWC : http://www.paraglidingworldcup.org/

Сайт на супер финала : http://www.paraglidingcup.com/

На живо : http://www.fastretrieve.com/mapping/
Временни резултати : http://www.fastretrieve.com/download/

Списъци

Тук смятам да напиша нещо важно за всички нас скрито под простото име “списъци”. Идеята ми се роди в главата преди известно време, а след това прочетох и статия на Брус Голдсмит в едно от последните списания “Cross Country”.

Много от нас изпълняват разни процедури при подготовка на екипировката си за летене, при избор на екипировка и други ситуации във въздуха и на земята. Хубаво би било тези неща да се вършат механично без да се замисляш за тях. Но и без опасност да ги пропуснеш. Колко често сме виждали или чували за пилоти излитащи без закопчани колани. Аз даже познавам такъв който твърди, че е правил акро без колани, и още двама трима, които са си излитали и даже летяли.

Continue reading “Списъци”

UP : Подмяна на върви

UP разпрати оборотно писмо във връзка с използвани материали в някои модели крила. На някои крила (изброените модели ще намерите по-долу) за  C и D линия са използвани Liros DC върви, които променят дължината си, свиват се при излагане на големи температурни разлики. Ето защо UP осигуряват подмяна на старите върви с нови от Aramidе.

Continue reading “UP : Подмяна на върви”

2009 Turkey Paragliding Accuracy Championship (Open)

По непотвърдена информация към момента Методи Методиев е първи на отвореното първенство по целно кацане на Турция. Съзтезанието се провежда в Inonu – Eskisehi.

Официален сайт на съзтезанието : http://www.thk.org.tr/ (сайта е на турски, можете да използвате http://translate.google.com, макар, че превода не е много добър, става ясно за какво става дума)

Информация във ФАИ.

Pre PWC Bayramoren Turkey 2009

Започна поредното Pre PWC, този път в Bayramoren, Турция. Времето е слънчево, организацията е на ниво. Тренировъния ден мина в опознаване на местноста, отгоре разбира се. Умерен основен вятър около 7-8 метра, много кумулусни улици. Набирания до 3000 метра. Последните обаче бяха кратки, тъй като времето изненада повечето пилоти с температура доста по-ниска от очакваната. Температурата на 3000 метра беше около 10 градуса (по показанията от вариото), а под облаците още по-студено.

Организаторите обявиха награда за рекорд на Турция и “нямаха” късмет да го направят точно в този хубав ден защото нашите момчета веднага се захванаха да вземат наградата и успяха. Даниел Димов кацна югоизточно от Анкара на 145ти км. Валери Цветанов на 5 км от него (150 км), Славек (ще му издадем фамилията по-натам 🙂 ) кацна 204 км, и на последно място е Ясен Савов с турски и личен рекорд от 230 км. Всички се прибраха към 4 сутринта.

Днес (13.08.2009) дадоха 63 км задача, 40 км по продължение на долината след това на югоизток 14 км и 10 на югозапад до финала. Явор Плашилски, Иван Николов, Георги Йорданов, Ясен Савов, Симеон Подбалкански и Валери Цветанов са на финал, Даниел Димов е на 2.5 км от финала, Емил Кожухаров 10 км от финала. Като цяло добро представяне. Стартирахме в 12:00 с въздушен старт в 1:00. Имаше лек северен вятър, който по късно през деня се усилили до 35-36 км/ч, което принуди повечето пилоти да кацнат.

Снимки на Бончо Жечев.

Разултати