Замръзни! Или малко съвети как да не го правим.

Брус Голдсмит се среща с един експерт по „как да запазим кондиция под огромен стрес” и разучава, как ние в нашия спорт можем да развием система за тренировка на безопасността. 
Обзалагам се, че сте чували тази история отново и отново. Пилот с няколко хиляди часа нальот преживява колапс. Колапсът не е голям, но предизвиква завой, първоначално полека, но в последствие набира скорост, а пилота не прави нищо. Колапсът не се възстановява от самосебеси. Пилотите на земята стоят и гледат ужасени, как силата на въртене непрестанно расте, докато не се превръща в напълно оформена спирала. Накрая, и често за зла участ, пилота се удря в земята. 

Continue reading “Замръзни! Или малко съвети как да не го правим.”

2009.03.15 Пъстрина

Днес на Пъстрина се събраха много хора да летят. Въпреки леко кривия вятър и отнесени термики всички се забавляваха а няколко дори стигнаха до Враца. Ето и гледната точка на Тео и Пацо.

Изясняване на някои заблуди относно термиките от Peter Gray

“Кълна се в тракторните термики,” каза Scott Rutlege, много опитен Chelan XC пилот (Chelan е малко градче в САЩ, щат Вашингтон, разположено на едноименното езеро, търсете в Google Earth следния низ – “Chelan, USA”), преди две години. “Просто си летя от трактор до трактор. Работи всеки път.”
“Всеки път?”
“Е, може би не всеки път, но … ”
Няколко дни по-късно, направих най-дългият си прелет от Chelan до днес, на практика денят в който свърши XC Classic.
“Scott, вчера летях почти до Денвънпорт. 83 мили (сухопътни?, 132.8 км), сам, и не използвах нито една “тракторна” термика.”
“Разбира се че не си ползвал нито една тракторна термика, та вчера беше неделя и тракторите са били по плевните.”
Continue reading “Изясняване на някои заблуди относно термиките от Peter Gray”

Nivuik Artic 2

“Да бъде крилото стабилно и да има високи показатели не трябва вече да се правят компромиси. Артик 2 е проектирано без компромиси, проектирано с цел високи летателни характеристики, маневрено, сигурност, проектирано да донесе абсолютното удоволствие от летенето. Балансирано и отзивчиво, с незабавна реакция дори и на най-леките команди от пилота, са от ключовите характеристики на крилото. С най-добрите характеристики в класа си и ниво на сигурност над тези на предшественика си, Артик 2 ще ви позволи да си поставите цели и да ги постигнете и даже надминете.” 

Continue reading “Nivuik Artic 2”

Gradient Aspen 3

Скоро трябва да излезе ново крило в класа EN-C на Градиент. Крилото ще се казва Аспен 3 и е наследник на Аспен 2. Аспен 3 е било тествано на различни условия : реене, реене на силен вятър, турболентно време, както и термично от слаби до силни термики.

Според Градиент, крилото е стабилно и покрива критериите за EN-C сертификация. Запазва предимствата на Аспен 2, като има някои показатели в които го бие. Има много подобрение по конструкцията за които може да прочетет на сайта на Градиент (по долу).

Continue reading “Gradient Aspen 3”