Accuracy World Cup – Slovenia, Osven

На 04 и 05 Октомври се проведе поредният кръг от световната купа по целно кацане в Словения. Местноста Ошвен, близо до сгушеното в планината градче Равне на Корошкем предлага изключително добри условия както за летене, така и за кацане. 🙂 Състезатели имаше от следните страни: Македония, Сърбия, Чехия, Япония, Турция, Словения, Англия и разбира се България.

В петък вечер завърши регистрацията и бяха изтеглени поредните номера. Кръчмата до лифта събра всички и успя да ни стопли с хубави словенски вина и приемливо изглеждащи барманки. Въпреки поройният дъжд който не спря цяла вечер брифинга беше насрочен за 8 часа сутринта.

В събота гледката беше прекрасна, но на всички им стана ясно, че няма да има летене.

Въпреки това организаторите ни качиха на старта късно следобяда. Вятъра там беше поотслабнал, но все още със силни пориви. Wind dummy-то излетя и въпреки, че стигна до кацалката (поне според мен) си личеше ясно, че времето не е за всеки пилот… Сваляше бързо и определено се водеше борба за оцеляване 🙂 Старта е със северно изложение и е на завет… прикрит е от околните хълмове и усещането за вятъра е изкривено. Облаците над нас прилитаха доста бързо.

   Серията беше отложена с 15 мин а после с 1 час…. , а накарая и за целия ден. Тук трябва да благодаря на Пастора с това, че въпреки желанието на организаторите серията да започне и да бъде проведена, той говори със съдиите и ги накара да помислят малко за безопасността на пилотите и най-вече моята, защото бях номер 1 и щях да бъда първата жертва.

Отегчените и чакащи пилоти с огромно желание за полети…след като са пътували по 5-6 а някои по 12 часа решиха, че могат да си поиграят с крилата. Наистина огромната и широка ливада/писта с добър наклон позволяваше това. Валери Цветанов пръв показа какво е да си опитен пилот и ловко започна да бръсне по терена докосвайки понякога тревата с ръка. Жадните погледни на останлите пилоти бързо накараха някои от тях да подражават на изключителния ни сънародник. Един от малцината беше и английски пилот. Появилият се силен порив (според мен към 10 м/с) беше предизвикателство за пилотите във въздуха. Валери без проблем удържа крилото си, но паниката обзела англичанина го накара да пререагира, крилото колапсира бавно от дясно наляво докато се сгъна цялото. Падането беше от 6-7м, атрактивно, гръмко, за радост на всички пилота нямаше наранявания. След случката, на чаша чай в хижата, колегата призна, че не е предприел никакви действия за справяне със ситуацията.

Неделя – слънце, безветрие…чудесно!!! 9:30 всички на старта…сериите започнаха и до 12:30 4тата серия беше завършена. Малко публика, прекрасна водеща и коментатор, страхотно настроение. Във втората серия Валери Цветанов беше 1ви след чудесни 3 и 4см, следван от Мартин Йовановски, Зоран Петрович и Матиаш Ферарич. Цветан Цолов (Пастора) направи първата нула под аплодисментите на вече понасъбралата се тълпа запалена от коментаторката. Въпреки, че следващите 2 опита на Валери отново бяха в палачинката (14 и 8), Мартин Йовановски го измести на 4то място с почти перфектния си 4ти опит ( 1см). Така Валери не успя да влезе в 3ката, но наистина им се закани. Направо мога да предположа кой ще е следващя шампион.

Класирането 1. Матиаш Ферарич 15см (Сло) 2. Зоран Петрович 22см (Сър) 3. Мартин Йовановски 23см (Мк) 4. Валери Цветанов 29см (Бг).

Награди имаше за всички… 300, 200,100 евро за първите трима… за всички останали, тениски и напитки , дори двама “щастливци” си тръгнаха с традиционни словенски овчи одеала 🙂

Трябва и да споменем отбора ни от Перник, негов член е и Методи Методиев който до момента беше 2ри в генералното класиране. За съжаление Методи остана 23ти в това състезание и загуби ценни точки. Неговото крайно място ще бъде решено на финала в Япония на 1ви Ноември. Митко Ралев зае 15то място, Бисер Андонов 22ро, Цветан Цолов 24то.

Отборно класиране : 1во – Словения ( CUK – Dravograd) 2ро – (RE KO) Македония 3то – Перник.

Отбора на перник показа, че е достоен претендент за тройката в крайното генерално класиране.

Пълното класиране може да свалите от тук: http://www.pgawc.org/index.php?ind=downloads&op=section_view&idev=22

Ето и едно малко видео за тези които искат да се пренесат за малко в атмосферата на състезанието:

http://picasaweb.google.com/tedboyar/Slovenia02#5254053741755917522

One Reply to “Accuracy World Cup – Slovenia, Osven”

Leave a Reply