PWC 2008 Castelo Edition от Ясен Савов.

Като четох това във форума на скайномад имах усещането, че аз съм бил там. Ясен се съгласи да го постна и тук. Предният пост по темата е тук.

Следва текста на Ясен, без редакция така, както е публикуван тук.

Здравейте всички!

Реших с малко много картинки и букви да споделя за ПВЦ-то в Бразилия. Надявам се на всички да им е интересно, и поне на няколко човека да им повлияе стимулиращо за състезателното летене, да станем повече, и да бием наред всичко по Балкано и по свéто, и даже помежду си да се бием и налагаме с върбови пръчки здраво за закаляване най-малко.

Та – към Южна Америка и страната на незалязващото дупе:

http://picasaweb.google.com/yassensavov/PWCBrazil2008#

(препоръчвам ви да ги гледате на “slideshow”)

Continue reading “PWC 2008 Castelo Edition от Ясен Савов.”

Лифта на Сопот (2)

Както писахме по-рано лифта на Сопот, ще е затворен от 20 октомври 2008 до 31 март 2009 за профилактика и ремонти.

Офциално съобщение : “Уведомя Вами ви че от 20 октомври 2008 до 31 март 2009 ще се извършва профилактика и ремонт на пътнически въжен лифт „Sky Lift” . През този период, лифт не работи!”

Източник : http://shambhala-center.ru/bg/

 

Още: По последна инфромация лифта ще работи съботите и неделите.

Каш (Kaş), новата мека за парапланеристите?

Областа Каш в Анталия е един от най-важните туристически центрове в Турция. Тя е на път да стане и сборно място за парапланеристите. Градът следва стъпките на Олудениз – място което се смята за един от най-значимите центрове на парапланеризма в света. Показаният интерес от парапланеристи е накарало местните представители на индустрията, да започнат да посрещат пилоти 12 месеца в годината. Планината Асаз и хълма Кърдавлъ в Каш се радват на посещение от 1500 парапланериста годишно.

   Говорителката на Ankara Flight Club Мелиса Ялдъръм коментира, че въпреки отскоро Tурция да познава парапланеризма като спорт, страната се налага в света като водеща за много кратко време. “Каш разполага с две различни места удобниза парапланеризъм: Планината Асаз и Кърдавлъ. Климата е благоприятен за летене през цялата година. Започнахме работа да удължим сезона за приемане на туристи до 12 месеца с цел да привлечем повече хора в Каш. Това място е едно от най-добрите за начинаещи”

Ялдъръм съобщи, че вече е обещано от кмета на Каш да се подготвят безопасни места за кацане. Също така, той е заявил, че тези места няма да бъдат използвани от никой друг, освен парапланеристи.

Източник: http://www.turkishdailynews.com.tr

Двама загинали при инцидент във Фетие

Двама загинали и един сериозно ранен при 2 отделни инцидента вчера 13.10.2008 до Мугла област Фетие – Турция.  Загиналите са руснак и румънец. Първият инцидент се е случил на Фетие – Олудениз, румънецът Миркеа Санду на (45) се е сблъскал с чехът Либор Жирусек (29) след излитане от Mt. Babadağ. Падането е било от 100м височина. Санду посрещнал първи земята. Медицинският хеликоптер реагирал бързо и го откарал до болницата във Фетхие, където усилията на докторите били напразни. Жирусек е отведен в частна болница, където се лекува в момента. Претърпял е множество фрактури.

Два часа по-късно, руснакът Гусав Рицеб (38) от същото място, затваря крилото си по време на маньовър (Butterfly???). Опитите му да го поправи са неуспешни и хвърля запасен. За съжаление той се оплита в крилото. Падането е било от 500м завършило в скалите. Издирването на тялото на руснака било организирано с хеликоптер, кучета и екип от 20 човека. Парапланеристките фирми от региона коментират двойния инцидент, като резултат от неопитността на пилотите.

Pernik Open 25/26 Octomber

В официалния календар на FAI е споменато състезанието което се организира от Митко Ралев. Перник Оупън ще се проведе на 25-26 октомвти. Предполагам, че ще е на Расник, а резервния баир ще е Витановци. По неофициални данни таксата ще е 20 евро. Висчки желаещи може да се обърнат към Митко за повече информация.

Допълнение: Валери Цветанов се закани да организира целно кацане на Сопот. Датата, която още не е обявена офицално се спряга за 15ти Ноември. До момента Валери не е организирал такова събитие и определно на Сопот това ще бъде нещо ново. “Кацащите” чакат неговото потвърждение и според мен интереса ще е голям 🙂

Лифта на Сопот.

Лифта на Сопот ще бъде затворен на 20 Окт. за подмяна на седалките и профилактики чак до март месец. Това е непотвърдена информация за момента, а ако вие имате такава с радост бихме я публикували.

Промяна: По информация от Тодор Бояджиев драгалевския лифт на Витоша също не работи, като не пише дата на която лифта ще работи.

Accuracy World Cup – Slovenia, Osven

На 04 и 05 Октомври се проведе поредният кръг от световната купа по целно кацане в Словения. Местноста Ошвен, близо до сгушеното в планината градче Равне на Корошкем предлага изключително добри условия както за летене, така и за кацане. 🙂 Състезатели имаше от следните страни: Македония, Сърбия, Чехия, Япония, Турция, Словения, Англия и разбира се България.

В петък вечер завърши регистрацията и бяха изтеглени поредните номера. Кръчмата до лифта събра всички и успя да ни стопли с хубави словенски вина и приемливо изглеждащи барманки. Въпреки поройният дъжд който не спря цяла вечер брифинга беше насрочен за 8 часа сутринта.

В събота гледката беше прекрасна, но на всички им стана ясно, че няма да има летене.

Въпреки това организаторите ни качиха на старта късно следобяда. Вятъра там беше поотслабнал, но все още със силни пориви. Wind dummy-то излетя и въпреки, че стигна до кацалката (поне според мен) си личеше ясно, че времето не е за всеки пилот… Сваляше бързо и определено се водеше борба за оцеляване 🙂 Старта е със северно изложение и е на завет… прикрит е от околните хълмове и усещането за вятъра е изкривено. Облаците над нас прилитаха доста бързо.

   Серията беше отложена с 15 мин а после с 1 час…. , а накарая и за целия ден. Тук трябва да благодаря на Пастора с това, че въпреки желанието на организаторите серията да започне и да бъде проведена, той говори със съдиите и ги накара да помислят малко за безопасността на пилотите и най-вече моята, защото бях номер 1 и щях да бъда първата жертва.

Отегчените и чакащи пилоти с огромно желание за полети…след като са пътували по 5-6 а някои по 12 часа решиха, че могат да си поиграят с крилата. Наистина огромната и широка ливада/писта с добър наклон позволяваше това. Валери Цветанов пръв показа какво е да си опитен пилот и ловко започна да бръсне по терена докосвайки понякога тревата с ръка. Жадните погледни на останлите пилоти бързо накараха някои от тях да подражават на изключителния ни сънародник. Един от малцината беше и английски пилот. Появилият се силен порив (според мен към 10 м/с) беше предизвикателство за пилотите във въздуха. Валери без проблем удържа крилото си, но паниката обзела англичанина го накара да пререагира, крилото колапсира бавно от дясно наляво докато се сгъна цялото. Падането беше от 6-7м, атрактивно, гръмко, за радост на всички пилота нямаше наранявания. След случката, на чаша чай в хижата, колегата призна, че не е предприел никакви действия за справяне със ситуацията.

Неделя – слънце, безветрие…чудесно!!! 9:30 всички на старта…сериите започнаха и до 12:30 4тата серия беше завършена. Малко публика, прекрасна водеща и коментатор, страхотно настроение. Във втората серия Валери Цветанов беше 1ви след чудесни 3 и 4см, следван от Мартин Йовановски, Зоран Петрович и Матиаш Ферарич. Цветан Цолов (Пастора) направи първата нула под аплодисментите на вече понасъбралата се тълпа запалена от коментаторката. Въпреки, че следващите 2 опита на Валери отново бяха в палачинката (14 и 8), Мартин Йовановски го измести на 4то място с почти перфектния си 4ти опит ( 1см). Така Валери не успя да влезе в 3ката, но наистина им се закани. Направо мога да предположа кой ще е следващя шампион.

Класирането 1. Матиаш Ферарич 15см (Сло) 2. Зоран Петрович 22см (Сър) 3. Мартин Йовановски 23см (Мк) 4. Валери Цветанов 29см (Бг).

Награди имаше за всички… 300, 200,100 евро за първите трима… за всички останали, тениски и напитки , дори двама “щастливци” си тръгнаха с традиционни словенски овчи одеала 🙂

Трябва и да споменем отбора ни от Перник, негов член е и Методи Методиев който до момента беше 2ри в генералното класиране. За съжаление Методи остана 23ти в това състезание и загуби ценни точки. Неговото крайно място ще бъде решено на финала в Япония на 1ви Ноември. Митко Ралев зае 15то място, Бисер Андонов 22ро, Цветан Цолов 24то.

Отборно класиране : 1во – Словения ( CUK – Dravograd) 2ро – (RE KO) Македония 3то – Перник.

Отбора на перник показа, че е достоен претендент за тройката в крайното генерално класиране.

Пълното класиране може да свалите от тук: http://www.pgawc.org/index.php?ind=downloads&op=section_view&idev=22

Ето и едно малко видео за тези които искат да се пренесат за малко в атмосферата на състезанието:

http://picasaweb.google.com/tedboyar/Slovenia02#5254053741755917522

Календар на PWC 2009

AMERICAN WORLD CUP
– Governador Valadares, Brazil / 21 – 28 marchASIAN & OCEANIAN WORLD CUP
– Mun Gyeong, Korea / 25 April – 2 May

EUROPEAN WORLD CUPS
– Denizli, Turkey / 30 may – 6 june
– Annecy, France / 13 – 20 june
– Buzet, Croatia / 11 – 18 july

Asian, American and European World Cups will define the PWCA Asian, American and European champions

WORLD CUP SUPER FINAL :
-Poggio Bustone & Cornizzolo, Italy / 1 – 12 september 2009

 

http://new.pwca.org/calendar/2009

PWC 2008 Castelo Edition

Завърши поредния кръг от сетовната купа по парапланеризъм в Бразилия, Кастело. В това издание на световната купа взеха участие около 120 пилота от целия свят. През по-голямата част от времето вятъра беше силен и поради това задачите не бяха дълги. Между 40 и 80 километра. Вероятно поради тази причина, по част от задачите финиширалите са много малко. На последната задача имаме 97 пилота на финала. На предпоследната задача само Jean Marc Caron пристига на финала.

 

Ясен Савов
Ясен Савов

Ясен в действие
Ясен в действие

 

Представител на България е Ясен Савов (на снимката горе). Ясен лети на МакПара Магус 26 и сбруя Джин Джини Рейс.

Първи е Stefan Schmoker (Advance Omega, отбор Advance), втори е Tomas Brauner (MacPara Magus 25, отбор MacPara) а трети е Urban Valic (Nivuik Icepeak).


Ewa Wisnierska
Ewa Wisnierska

При жените класирането е следното, първа е Ewa Wisnierska (Swing Stratus WRC) (горе на снимката), втора Elisa Houdry (Boomerang 5), а трета Anja Kroll (Boomerang 5).

 

Класиране по нации:

1. Швейцария

2. Франция

3. Германия

Победител в крайното класиране е Andy Aebi (Advance Omega), втори Jean Marc Caron (Niviuk IcepeakXP), трети Stefan Schmoker (Advance Omega).

Ясен е на на осма позиция с 13015 точки от купата тази година.

Стискаме палци за следващата година. 


 

Връзки:

http://www.paraglidingworldcup.org/

http://www.hipoxia.com.br/pwc/photos.asp